
Metsät ja suot
Metsät ja suot tarvitsevat aktiivista suojelua Uudellamaalla, jossa rakentaminen on vilkasta, metsätalous intensiivistä ja ihmisten määrä suuri.
Metsät ja suot
Luontokato etenee. Suuret hakkuumäärät ovat vaarantaneet metsissä sekä lajiston ja luontotyyppien monimuotoisuuden että hiilinielujen tulevaisuuden. Uudenmaan metsäpinta-ala pienenee mm. rakentamisen takia lähes 1500 jalkapallokentällisen vuosivauhdilla. Suurin osa soista on ojitettu metsätalouskäyttöön tai raivattu pelloksi.
Metsiä ja soita on suojeltu aivan liian vähän. Talousmetsien hoito on liian yksipuolista ja aiheuttaa metsäluonnon köyhtymistä. Rakentaminen uhkaa taajamien metsiä ja erilaisten vihreän siirtymän hankkeiden lisääntyessä yhä useammin myös syrjäisiä metsäalueita. Tarvitaan lisää suojelualueita, kestävämpiä metsätalouden menetelmiä ja soiden ennallistamista. Maankäytön suunnittelussa on aika ottaa luontokadon torjunta vakavasti.
Piiri toimii luonnon puolesta
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ottaa jatkuvasti kantaa kaavoitukseen ja muihin luontoa uhkaaviin hankkeisiin. Piiri vaikuttaa myös erityisesti kuntien metsänhoidon käytäntöihin mm. tekemällä luontoselvityksiä, suojelualoitteita ja lausuntoja sekä järjestämällä koulutuksia.
Piiri päivitti metsätavoitteensa syyskokouksessa 2024.
Kuntien metsät
Kuntien omistamissa metsissä on paljon mahdollisuuksia parantaa sekä luonnon tilaa että kuntalaisten hyvinvointia. Kuntien metsät ovat tärkeitä viihtyvyydelle, koska ne sijaitsevat enimmäkseen siellä missä ihmiset asuvat, taajama-alueilla ja niiden läheisyydessä. Huomattava osa kuntien metsistä onkin kaavoitettu virkistysalueiksi. Metsätaloudesta saatavat hakkuutulot ovat kunnissa usein marginaalisia verrattuna metsäluonnon tilan parantamisesta ja virkistyskäytöstä saataviin hyötyihin. Suojelusta kunta voi saada myös valtiolta korvausta.

Metsäopas
Vuonna 2024 Uudenmaan piiri julkaisi perusteellisen toimintaoppaan
Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin. Lataa opas maksutta.
Kannanotot
Ajankohtaista
-
Vastuu lähiluonnosta uusille valtuustoille
LUE LISÄÄ: Vastuu lähiluonnosta uusille valtuustoilleSuomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n kevätkokouksen 5.4.2025 julkilausuma muistuttaa, että kunnan- ja kaupunginvaltuutetut tekevät päätöksiä, joilla on suora vaikutus useimpien suomalaisten lähiluontoon. Lähiluonnon turvaamisella on kansalaisten vahva tuki.
-
|
Itämeri-seminaari tarjosi tietoa ja toivoa
LUE LISÄÄ: Itämeri-seminaari tarjosi tietoa ja toivoaSuomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Luontoliiton Itämeri-toimijat järjestivät monipuolisen Itämeri-seminaarin 28.3.2025 Lapinlahden Lähteellä. Seminaaria oli mahdollista seurata myös etänä.
-
|
Kohtuullista asumista
LUE LISÄÄ: Kohtuullista asumistaKOHTUUSKLUBIN BLOGI Ajatus siitä, mikä on kohtuullista asumista, on muuttunut valtavasti sadassa vuodessa. Yksin tai vain ydinperheen kanssa asuminen oli ennen poikkeus. Nykyään se on normi, jonka voi kuitenkin kyseenalaistaa.