Metsät ja suot
Metsät ja suot tarvitsevat aktiivista suojelua Uudellamaalla, jossa rakentaminen on vilkasta, metsätalous intensiivistä ja ihmisten määrä suuri.
Metsät ja suot
Luontokato etenee. Suuret hakkuumäärät ovat vaarantaneet metsissä sekä lajiston ja luontotyyppien monimuotoisuuden että hiilinielujen tulevaisuuden. Uudenmaan metsäpinta-ala pienenee mm. rakentamisen takia lähes 1500 jalkapallokentällisen vuosivauhdilla. Suurin osa soista on ojitettu metsätalouskäyttöön tai raivattu pelloksi.
Metsiä ja soita on suojeltu aivan liian vähän. Talousmetsien hoito on liian yksipuolista ja aiheuttaa metsäluonnon köyhtymistä. Rakentaminen uhkaa taajamien metsiä ja erilaisten vihreän siirtymän hankkeiden lisääntyessä yhä useammin myös syrjäisiä metsäalueita. Tarvitaan lisää suojelualueita, kestävämpiä metsätalouden menetelmiä ja soiden ennallistamista. Maankäytön suunnittelussa on aika ottaa luontokadon torjunta vakavasti.
Piiri toimii luonnon puolesta
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ottaa jatkuvasti kantaa kaavoitukseen ja muihin luontoa uhkaaviin hankkeisiin. Piiri vaikuttaa myös erityisesti kuntien metsänhoidon käytäntöihin mm. tekemällä luontoselvityksiä, suojelualoitteita ja lausuntoja sekä järjestämällä koulutuksia.
Piiri päivitti metsätavoitteensa syyskokouksessa 2024.
Kuntien metsät
Kuntien omistamissa metsissä on paljon mahdollisuuksia parantaa sekä luonnon tilaa että kuntalaisten hyvinvointia. Kuntien metsät ovat tärkeitä viihtyvyydelle, koska ne sijaitsevat enimmäkseen siellä missä ihmiset asuvat, taajama-alueilla ja niiden läheisyydessä. Huomattava osa kuntien metsistä onkin kaavoitettu virkistysalueiksi. Metsätaloudesta saatavat hakkuutulot ovat kunnissa usein marginaalisia verrattuna metsäluonnon tilan parantamisesta ja virkistyskäytöstä saataviin hyötyihin. Suojelusta kunta voi saada myös valtiolta korvausta.
Metsäopas
Vuonna 2024 Uudenmaan piiri julkaisi perusteellinen Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin. Lataa opas maksutta.
Kannanotot
Ajankohtaista
-
|
Ketosirkan vuosi 2024 oli menestyksekäs
LUE LISÄÄ: Ketosirkan vuosi 2024 oli menestyksekäsKetosirkan kausi 2024 oli työntäyteinen. Kiitämme luonnonhoitajia ja kumppaneita! Hankkeen 14 luonnonhoitajaa hoiti ja ennallisti perinnebiotooppeja ja uhanalaisia elinympäristöjä ympäri Uuttamaata yhteensä 49,85 hehtaaria. Myös hoitokohteiden määrä tuplaantui viime vuodesta….
-
|
Anna joululahja Uudenmaan lähiluonnolle
LUE LISÄÄ: Anna joululahja Uudenmaan lähiluonnolleAuta meitä suojelemaan Uudenmaan lähiluontoa lahjoittamalla luonnonsuojeluun! Valitse haluamasi tukikohde: metsät ja suot, sudet ja muut suurpedot, niityt ja kedot, vapaaehtoistyö perinnemaisemien hyväksi tai vesiensuojelu. Lahjoitus on myös oiva aineeton lahja…
-
|
Kohtuullisen kirjavaa ja kestävää elämää kirjastoissa
LUE LISÄÄ: Kohtuullisen kirjavaa ja kestävää elämää kirjastoissaKirjava keskiviikko -tapahtuma Pitäjänmäen kirjastossa Kohtuusklubi osallistui Kirjava keskiviikko -teemapäivän järjestämiseen Pitäjämäen kirjastossa Black Fridaytä edeltävän viikon keskiviikkona eli 20.11.2024. Ensimmäinen Kirjava keskiviikko -teemapäivä järjestettiin vuonna 2023 Pasilan kirjastossa. Ideana…