Itämeri-seminaari tarjosi tietoa ja toivoa

Uutiset

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Luontoliiton Itämeri-toimijat järjestivät monipuolisen Itämeri-seminaarin 28.3.2025 Lapinlahden Lähteellä. Seminaaria oli mahdollisuus seurata myös etänä.
SLL:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen ja Luontoliiton Itämerivastaava Ville Laitinen avasivat seminaarin Lapinlahden Lähteen auditoriossa.
Ursula Immonen ja Ville Laitinen avasivat seminaarin. Kuva: Riina Simonen

Onko Itämerellä toivoa?

Itämeren tilanne on ollut heikko jo pitkään, vaikka suojelutoimia tehty. Miksi Itämeri on edelleen sinilevämeri ainakin loppukesällä? Mitä pitäisi tehdä, jotta monille rakas ja tärkeä lähimeremme olisi tulevaisuudessa paitsi hyvä paikka uida, myös monimuotoisen meriluonnon mahdollistaja ja ylläpitäjä?

Asiantuntijat äänessä

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen ja Luontoliiton Itämerivastaava Ville Laitinen avasivat seminaarin.

Ensimmäinen vieraileva puhuja oli Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila, joka on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran Itämeri-tutkimuksen parissa. Knuuttilan esitys otsikolla Kuormitus on vähentynyt – miksi rehevöityminen ei hellitä? antoi kattavan yleiskatsauksen Itämeren tilaan nykypäivänä ja viime vuosisadalla.

Seuraavaksi ääneen pääsi Metsähallituksen luonnonsuojelun asiantuntija Lasse Kurvinen, jonka aiheena oli Meriluonnonsuojelu – kokouksista kentälle. Saimme kuulla, millaisissa eri foorumeissa päätöksiä tehdään niin globaalisti, EU-tasolla kuin Suomenkin tasolla.

Kahvitauon jälkeen saimme kuulla Helsingin yliopiston tutkimuskoordinaattori Laura Kaupin esityksen Intohimona Itämeri – 123 vuotta tutkimusta Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. Moni ei edes tiedä tällaisesta tutkimusasemasta, jossa tehdään monipuolista meriluonnon tutkimusta ja tarkkoja mittauksia merivedestä, minkä ansiosta on mahdollista tarkastella muutoksia Itämeressä hyvinkin pitkillä aikaväleillä.

Neljäntenä vierailevana puhujana saimme kuulla Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Milla Stenströmiä, joka kertoi lyhyesti Helsingin Itämeri-toimenpiteistä sekä Itämeri-haasteesta Helsingissä ja Turussa.

Itämeri-toiminnan esittelyä

Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen kertoi liiton Itämeri-strategiasta ja toiminnasta. Tärkein tavoite on Itämeren luontokadon ja rehevöitymisen pysäyttäminen vuoteen 2030 mennessä. Liiton Itämeri-toimintaa on tarkoitus vahvistaa, jotta siitä tulee pysyvää ja vaikuttavaa.

Luontoliitolla on myös monenlaista Itämeri-toimintaa. Itämeri-toimintavastaava Ville Laitinen kertoi toiminnasta yleisesti, ja saimme kuulla, että Turun suunnalla on uudenlaista toimintaa jossa kiinnitetään huomiota erityisesti teollisten eläintuotantolaitosten päästöihin Aurajoen valuma-alueella. Hän puhui myös elokuun lopulle suunnitellusta Itämeri-karnevaalista.

Luontoliiton Itämeri-ryhmän Juki Inaba kertoi Luontoliiton Muoviton meri -toiminnasta, johon voi ilmoittautua mukaan! Hanna Pöllänen esitteli Tammisaaren saaristossa Getskärillä pidettäviä leirejä, jossa tehdään ennallistamistoimia.

Juki Inaba, Hanna Pöllänen ja Ville Laitinen Luontoliitosta.
Juki Inaba, Hanna Pöllänen ja Ville Laitinen Luontoliitosta. Kuva: Riina Simonen

Seminaarin jälkeen osa ihmisistä jäi vielä lyhyesti esittäytymään ja pohtimaan, millaista Itämeri-toimintaa voisimme jatkossa järjestää Uudenmaan piirin alueella. Päätimme jatkaa pohdintaa huhtikuun lopulla, maanantaina 28.4. Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolla Lauttasaaressa. Tervetuloa mukaan! Tapahtuma: https://www.sll.fi/uusimaa/tapahtuma/itameri-toiminnan-suunnittelukokous/

Seminaaria oli mahdollista seurata myös striimauksen kautta etänä. Striimauksen hoiti ammattitaitoisesti Toke Lahti, mistä hänelle vielä kiitokset!

Seminaarin voi katsoa tallenteena SLL:n Uudenmaan piirin Youtube-kanavalta.

Lisäämme seminaarin esitysten kalvoja materiaalipankkimme vähitellen kaikkien vapaasti katsottaviksi.

Luontoliiton Itämeri-ryhmän toiminnasta löydät tietoa Luontoliiton sivulta.

Ajankohtaista