Ketosirkan kausi 2024 oli työntäyteinen. Kiitämme luonnonhoitajia ja kumppaneita! Hankkeen 14 luonnonhoitajaa hoiti ja ennallisti perinnebiotooppeja ja uhanalaisia elinympäristöjä ympäri Uuttamaata yhteensä lähes 50 hehtaaria.
Ketosirkan kausi 2024 oli työntäyteinen. Kiitämme luonnonhoitajia ja kumppaneita!
Hankkeen 14 luonnonhoitajaa hoiti ja ennallisti perinnebiotooppeja ja uhanalaisia elinympäristöjä ympäri Uuttamaata yhteensä 49,85 hehtaaria. Myös hoitokohteiden määrä tuplaantui viime vuodesta. Hoidimme kallioketoja, tuoreita niittyjä, hakamaita, ketoja, järven- ja merenrantaniittyjä. 39 kohteella poistimme vieraslajeja. Järjestimme myös neljä talkoopäivää, joista kolme OP Uusimaan henkilöstölle. Hanke sai myös medianäkyvyyttä paikallislehdissä ja YLE Radio Suomen aamulähetyksessä.
Perinnebiotoopeilla elää runsaasti uhanalaisia eliölajeja ja näiden lajien elinympäristöt eivät säily ilman jatkuvaa hoitoa. Uhkana on umpeenkasvu, haitalliset vieraslajit ja rehevöityminen. Ketosirkka-hanke on sitoutunut pitkäjänteiseen perinnebiotooppien hoitotyöhön luontokadon torjumiseksi.
Meillä on ilo kertoa että OP Uusimaa jatkaa hankkeen rahoittamista vuonna 2025! Pankin tuen ansiosta luonnonhoidon suunnitteluun on pystytty panostamaan enemmän aikaa ja resursseja. Tämä on mahdollistanut aiempaa useamman uhanalaisen luontokohteen saamisen hoidon piiriin sekä hoidon laadun parantamisen. Tällä työllä vahvistamme luonnon monimuotoisuutta lähiluonnossamme Uudellamaalla ja torjumme lajien häviämistä luonnostamme.
Helmi-ohjelman rahoittama Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2024 -hanke päättyy
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin koordinoimassa Länsi-Uudenmaan luontohelmet -hankkeessa tapahtui kaudella paljon uutta. Ensimmäistä kertaa rekrytoitiin kolme harjoittelijaa, joista muodostettiin vieraslajien torjuntaryhmä. Uutta oli myös paluu vanhaan: ensimmäistä kertaa pitkään aikaan lohjalaisen Kokkilan kedon historiassa niitetty heinä nostettiin seipäille.
Pölykoordi-hanke pölyttäjien ja meidän kaikkien puolesta
Ympäristöministeriön rahoittaman Suomen Ympäristökeskuksen PÖLYKOORDI-hankkeen (2022-2023) tavoitteena oli edistää keväällä 2022 julkaistun kansallisen pölyttäjästrategian toimeenpanoa. Keväällä 2022 hanke kartoitti pölyttäjästrategian toimeenpanon kannalta keskeiset toimijatahot ja sidosryhmät, jotka voivat toimillaan edistää merkittävästi pölyttäjien suojelua.
Ketosirkka – luonnon monimuotoisuushankkeen kaksivuotinen kausi on päättymässä
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin koordinoima Ketosirkka – luonnon monimuotoisuushanke päättyy marraskuussa 2023. Hanke käynnistettiin maaliskuussa 2022. Ketosirkka -hanke on osa ympäristöministeriön alaista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa. Hankkeen yhteistyökumppaneina ja osarahoittajina toimivat Hangon, Lohjan ja Raaseporin kaupungit sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistys.