Lähiluonto on sijoitus kuntalaisten hyvinvointiin

Uutiset

Riittävästä viheralueiden määrästä ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen pitää nostaa keskiöön kaikessa kuntien päätöksenteossa. Kaavoituksessa on arvioitava aiempaa tarkemmin hyvinvointi- ja terveyshyötyjä, joita lähiluonto asukkaille tuottaa.
Kuvassa lukee vihreällä taustalla isoin kirjaimin teksti

Lue alta Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Lauri Kajanderin kirjoittama kolumni, joka on julkaistu Toimi metsien puolesta -lehdessä elokuussa 2024.

Luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen keskiöön kuntien päätöksenteossa

Riittävästä viheralueiden määrästä ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen pitää nostaa keskiöön kaikessa kuntien päätöksenteossa. Kaavoituksessa on arvioitava aiempaa tarkemmin hyvinvointi- ja terveyshyötyjä, joita lähiluonto asukkaille tuottaa. Luontoalueet ovat hyvinvointipalvelu, joka edistää monipuolisesti asukkaiden terveyttä ja kunnan vetovoimaa.

Luonnonvarakeskuksen Luonnon virkistyskäyttö 2020 -tutkimuksen mukaan lähes kaikki suomalaiset harrastavat ulkoilua ja suurin osa ulkoilukerroista suuntautuu lähiluontoon. Lähivirkistyskerroista yli puolet kohdistuu kuntien ylläpitämille ulkoilualueille tai -reiteille. Kaavoituksen kautta kuntien vaikutusvalta useimpien suomalaisten lähiluontoon ulottuu niiden omistamia alueita laajemmalle.

Luonnossa liikkumisen monet terveyshyödyt vähentävät sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta ja ylläpitävät ihmisten työkykyä. Elämänlaadun paranemisen ohella tästä syntyy merkittäviä taloudellisia säästöjä. Tutkimusten mukaan jo pelkkä oleskelu luontoympäristössä lisää positiivisia tunteita ja nopeuttaa stressistä toipumista. Vähäinen kosketus monimuotoiseen luontoon taas lisää riskiä sairastua mm. astmaan tai allergisiin sairauksiin.

Helposti saavutettavat luontoalueet lisäävät kuntalaisten tasa-arvoa, koska niiden käyttö on ilmaista. Merkitys korostuu lasten, nuorten ja ikääntyvien kohdalla. Monien tiukka taloudellinen tilanne heikentyy edelleen valtion leikkaustoimien myötä. Monimuotoista luontoa on säilytettävä lähellä ihmisiä, jotta sinne pääsevät nekin, joiden on vaikea lähteä kauas.

Metsätaloustoimenpiteet ovat virkistyskäytön ja luonnon kannalta lähes aina haitallisia. Hakkuita ja muita toimenpiteitä ei tarvita virkistysmetsissä yleensä muuten kuin reittien kulkukelpoisuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Virkistysarvot, luonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta sen sijaan kulkevat käsi kädessä.

Lauri Kajander
Suomen luonnonsuojeliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija

Teksti on Toimi metsien puolesta -lehden kolumni. Lehti julkaistiin elokuussa 2024 ja jaettiin Luonnonsuojelija-jäsenlehden välissä koko Suomeen. Lehteä on saatavissa luonnonsuojeluyhdistysten ja piirien tapahtumista ympäri maan tai sitä voi tilata Uudenmaan piiristä uusimaa(a)sll.fi.

Uudenmaan piiri on julkaissut kattavan oppaan niille, jotka haluavat puolustaa metsiä.
Lataa opas laitteellesi tai selaa sitä verkossa sll.fi/metsaopas

Ajankohtaista