Toimi metsien puolesta!
–
Lue alta vaikuttavan metsävaikuttamisen käytännön vinkit, jotka Uudenmaan piiri on koonnut Toimi metsien puolesta -lehden keskiaukeamalle. Syventävää tietoa vinkkien rinnalle löydät laajasta metsävaikuttamisen tietopaketista Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin, jonka voit ladata omalle laitteellesi tai selata verkossa.
Kerää tietoa
Päätöksentekoon vaikuttaminen on tehokkainta, kun faktat ovat kunnossa. Oli sitten kyse lähimetsän pelastamisesta sitä uhkaavalta rakentamissuunnitelmalta tai kunnan metsänhakkuiden vähentämisestä, on tärkeää tuntea niin päätöksentekoprosessit kuin alueen luontoarvotkin. Esimerkiksi seuraavien taustatietojen hankkiminen voi olla tarpeen:
Maanomistaja päättää metsän käytöstä. Lue lisää tietolaatikosta “Maanomistajan selvittäminen” Metsäoppaan sivulta 154.
Kaavoitus määrittää, mikä metsä säilyy ja minne rakennetaan. Selvitä kunnan nettisivuilta alueen ajankohtainen kaavatilanne. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 3.3.
Metsä- tai luonnonhoitosuunnitelmasta selviää esimerkiksi, missä aiotaan hakata ja paljon muuta tärkeää taustatietoa kuntien metsistä. Pyydä metsäsuunnitelma kunnalta. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 3.4.
Luontoselvityksistä saa tietoa kaava-alueiden ja joskus muidenkin metsien luontoarvoista. Asiakirjat ovat julkisia. Etsi tehtyjä selvityksiä netistä tai kysy kunnasta. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 3.2.
Omat maastohavainnot ovat yleensä aina tarpeen. Esimerkiksi METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet -julkaisu on hyvä lähtökohta metsien luontoarvojen arvioimiseen. Lajistoakin kannattaa osaamisen mukaan havainnoida, esim. liito-orava, käävät, jäkälät, sammalet, linnut. Opettele tunnistamaan luontoarvoja ja tutustu metsiin maastossa. Dokumentoi metsiä valokuvaamalla. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 2.5
Hanki näkyvyyttä
Asian saaminen julkiseen keskusteluun herättää myös poliittisten päättäjien mielenkiinnon.
Some ja verkkosivut ovat helppoja tapoja tavoittaa ihmisiä. Jos mahdollista, kannattaa hyödyntää kanavia, joilla on jo seuraajia. Joskus voi olla tarpeen luoda asialle oma sivusto tai some-sivu, jossa voi tiedottaa ja arkistoida tietoa tapauksen etenemisestä. Erityisesti somessa hyvät kuvat ja ajankohtaisuus ovat valttia. Hanki kumppaneita mukaan ylläpitoon.
Mielipidekirjoitukset ovat hyviä herättäjiä. Paikallislehdet ottavat helpommin kirjoituksia kuin isot. Pohdi tavoitteesi selväksi ja kirjoita tiiviisti. Yhdessä mielipidekirjoituksessa kannattaa keskittyä vain yhteen aiheeseen.
Adressi on päättäjille suunnattu vetoomus, johon kerätään allekirjoituksia. Se voi olla hyvä tapa tehdä asian nauttima kannatus näkyväksi, jos tiedät että kuntalaiset tukevat laajasti tavoitteitasi. Nimien kerääminen on myös hyvä tapa levittää tietoa. Mahdollisimman laaja nimenkerääjien joukko auttaa. Adressin sisältö kannattaa suunnitella huolella: kuvaava otsikko, hyvät perustelut ja selkeät tavoitteet houkuttelevat allekirjoittamaan. Kerro milloin ja kenelle adressi on tarkoitus luovuttaa.
Mielenosoitus voi olla tehokas tapa kerätä asialle huomiota. Sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat perustuslaillisia oikeuksia eikä mielenosoitukseen tarvita lupaa. Poliisille on kuitenkin hyvä tehdä ilmoitus, jotta poliisi voi varautua takaamaan tapahtuman turvallisuuden. Mitä isompi mielenosoitus, sitä huolellisemmin järjestelyt on suunniteltava.
Vaikuta ja ota kantaa
Seuraa kuntasi päätöksentekoa. Vaikuttaminen kaikenlaisiin prosesseihin on sitä tehokkaampaa, mitä aikaisemmin olet mukana. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 4.2.1.
Lausuntoja, muistutuksia ja mielipiteitä kannattaa antaa suunnitelmien virallisina nähtävilläoloaikoina. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 4.2.3.
Pidä yhteyttä viranomaisiin ja päättäjiin. Suora kontakti on joskus tehokkain tapa vaikuttaa. Soita tai pyydä vierailuaikaa esim. valtuustoryhmiltä. Kannattaa panostaa eri mieltä olevien vakuuttamiseen. Jos poliitikko saa esim. viisikin soittoa samasta asiasta, tulee siitä jo “kansanliike”. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 4.2.1.
Kuntalais- ja valtuustoaloitteet voivat olla sopiva keino silloin, kun asioiden hoito ei näytä sujuvan yhteistyön kautta tai sille halutaan poikkeuksellisen paljon julkisuutta. Kuntalaisaloitteen voi tehdä jokainen kuntalainen tai kunnassa toimiva yhteisö. Valtuustoaloitteen voi tehdä kunnanvaltuutettu tai joukko valtuutettuja. Lue lisää osoitteesta kuntalaisaloite.fi ja Metsäoppaan kappaleesta 4.2.5.
Oikaisupyyntö kunnalle tai valitus hallinto-oikeuteen voi olla tarpeen, jos tehty päätös ei mielestäsi perustu lakiin. Paikallinen luonnonsuojeluyhdistys tai -piiri osaa yleensä auttaa. Lue lisää Metsäoppaan kappaleesta 4.2.4
Perusteltuja esityksiä tavoitteineen ja vaikutuksineen kannattaa tehdä myös suoraan poliitikoille. Poliitikko arvostaa tiivistä esitystapaa: sivun teksti riittää! Myös lisädokumentteja, kuten karttoja tai selvityksiä, voi lisätä liitteeksi, mutta lyhyt teksti tulee varmimmin luetuksi – ja ymmärretyksi.
Etsi liittolaisia
Kerää porukka, joka panee tuulemaan! Suomen luonnonsuojeluliitto on kansalaisjärjestö, jossa on 15 alueellista piiriä ja niissä noin 150 paikallista yhdistystä. Etsi omasi täältä: sll.fi/paikallistoiminta
Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten ja muiden luontojärjestöjen lisäksi kumppaneita saa asukasyhdistyksistä ynnä muista paikallisista järjestöistä. Vinkkejä löytyy Toimi metsien puolesta -lehden sivulta 11.
Tekijöitä tarvitaan eri aloilta: luontoharrastajia, kirjoittajia ja viestijöitä, tiedonkerääjiä, valokuvaajia, tilaisuuksien järjestäjiä jne. Jokaiselle löytyy sopiva rooli.
Kutsu koolle tapaaminen vaikka paikan päälle uhattuun kohteeseen. Vie lappuja suoraan metsään – mutta muista kerätä pois äläkä vahingoita puita – tai lähikauppoihin, kirjoita somessa eri ryhmiin tai paikallislehteen. Usein lehtiin saa pikkuilmoituksen ilmaiseksikin. Ota yhteyttä myös samanmielisiin kuntasi päättäjiin.
Liity jäseneksi: sll.fi/liity
Yhteistyössä on voimaa!
Uudenmaan piiri on julkaissut kattavan oppaan niille, jotka haluavat puolustaa metsiä. Lataa opas laitteellesi tai selaa sitä verkossa: