Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Tammikuinen pihabongaus sai lintuharrastajat liikkeelle – Vantaalta mukana liki 300 pihaa

Lintujen havainnointia. Kuva: Petri Hirva

Vuodesta 2006 lähtien järjestetty Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Talvilintuja tarkkailtiin 29.–30.1.2023 lähes 16 300 pihalla yli 24 000 osallistujan voimin. Osallistujamäärä oli kaikkien aikojen toiseksi suurin. Havaintoja saatiin 304 Suomen kunnasta eli lähes jokaisesta kunnasta. Vantaalta mukana oli 291 pihaa.

Tämän vuoden Pihabongauksessa havaittiin yhteensä 101 lintulajia. Keskimäärin pihabongauspaikoilla havaittiin seitsemän lintulajia, mikä on hyvää keskitasoa. Edellisten vuosien tapaan tavallisimpia havaittuja lajeja olivat talitiainen, sinitiainen, harakka ja käpytikka.  Lukumääräisesti eniten laskettiin talitiaisia, keltasirkkuja, sinitiaisia ja pikkuvarpusia.

Pihabongausta 2023 luonnehti etenkin tikkojen paljous. Käpy- ja harmaapäätikka ylsivät uuteen runsausennätykseen, ja myös palokärkiä ja valkoselkätikkoja havaittiin huomattavasti keskimääräistä enemmän. Tämän on varmasti moni retkeilijäkin huomannut, varsinkin käpytikkoja tuntuu olevan joka paikassa Vantaallakin. Samoin punatulkkuja, pikkuvarpusia ja mustarastaita bongattiin paljon. Näitä lajeja on näkynyt läpi talven runsaasti myös yhdistyksen talviruokintapaikalla Helsingin pitäjän kirkon pappilan puistossa.

Mustarastaat olivat yhdistyksen linturuokinnan vakiovieraita tänäkin talvena. Kuva: Petri Hirva.

Sen sijaan tilhiä ja räkättirastaita nähtiin tällä kertaa lähes ennätyksellisen vähän. Samoin uupuivat myös lehtipuiden siemensatoa hyödyntävät urpiaiset ja vihervarpuset. Myös hömö- ja kuusitiaisia nähtiin nyt vähemmän kuin koskaan ennen, ja töyhtötiaisia havaittiin vain noin puolet pitkän ajan keskiarvosta. Myös taantuva varpunen romahti jälleen uuteen pohjalukemaan. Yhdistyksen ruokinnalla on sentään saanut ihastella varpusia ja niiden viehättävää ääntä läpi talven.

Vantaalta havaintoja Pihabongaukseen kertyi 291 kpl, mikä oli himpun verran enemmän kuin viime vuonna ja eniten ilmoituksia pihabongauksen historian aikana. Esimerkiksi Turusta ilmoituksia tehtiin 231 kpl. Helsingistä ilmoituksia kertyi peräti 694 kpl, ja Espoostakin 440 kpl.

Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan alueelta (johon Vantaakin kuuluu) havaintoja kertyi yhteensä 2009 pihalta, joilla havaittiin yhteensä peräti 75 lajia. Tringan alueella eniten havaintoja kertyi seuraavasta kymmenestä lajista:

  1. Talitiainen, 11 059 kpl
  2. Sinitiainen, 6 359 kpl
  3. Varpunen, 4941 kpl
  4. Punatulkku, 4 938 kpl
  5. Mustarastas 4 776 kpl
  6. Sinisorsa, 4 491 kpl
  7. Pikkuvarpunen, 4 366 kpl
  8. Keltasirkku, 4 116 kpl
  9. Varis, 3 228 kpl
  10. Naakka, 3 183 kpl

Sen sijaan Tringan alueella havaittuja lajeja, joista oli vain yksi havainto, olivat haapana, harmaasorsa, isokäpylintu, isolepinkäinen, kirjosiipikäpylintu, mustapääkerttu, mustavaris, piekana, pikkusirkku ja teeri. Esimerkiksi Kainuun Lintutieteellisen yhdistyksen alueelta teeriä havaittiin peräti 600 kpl.

Etelärannikon TOP 10 on muuten samanlainen kuin Tringan alueen, mutta siltä listalta löytyy harakka muttei sinisorsaa. Pohjois-Suomen TOP 10 -lista onkin sitten jo hieman erilainen, listalle pääsivät etelästä poiketen hömötiainen, viherpeippo ja närhi. Vaikka hömötiainen kipusikin pohjoisen TOP10 -listalle, on se Pihabongauksen tulosten mukaan taantunut kaikkialla Suomessa 2000-luvun mittaan. Surullista kyllä, vuosi 2023 oli lajin havaintomäärälle jälleen uusi pohjanoteeraus.

Seuraavan kerran pihabongataan 27.–28.1.2024 – osallistu sinäkin! Katso osallistumisohjeet BirdLifen sivuilta. 

Lue lisää Pihabongauksen tuloksista BirdLifen sivuilta

Koonnut: Kaarina Aro

Lähde: BirdLife Suomi

Kuvat: Petri Hirva