Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Lumikuuruoja ja au­rin­gon­pais­tet­ta

Kuva Pekka Nykänen Näsi on pian kukassa Kämärillä

Lumisaderintama ylittää parhaillaan Pohjois-Savolaista maisemaa. Kuuroja on riittänyt useammalle päivälle ja yöpakkaset ovat pitäneet sivutietkin aamupäivisin ajettavassa kuosissa. Keväisistä tulvalammikoista hyvillä lintupaikoilla ei ole tietoakaan, vähäiset lumet ovat jo sulaneet ja haihtuneet taivaan tuuliin.

Kulunut viikko on lisännyt muuttolintuja Varkauden seudulla ainakin seuraavilla lajeilla: hiirihaukka, selkälokki, räkättirastas, meriharakka, rautiainen, tukkasotka, västäräkki, punakylkirastas ja järripeippo.

Kuva Pekka Varneslahti Meriharakat Huruslahdella

Joroisten pelloilla nähtiin ampuhaukka, useita piekanoita, tuulihaukkoja ja sini- ja ruskosuohaukkoja.

Kuva Pekka Nykänen Ruskosuohaukka koiras

Taivaanvuohesta ja laulurastaasta tehtiin pelloilla myös havannot. Joutsenten, kurkien ja hanhien muuttoparvia lepäili pelloilla ja järvien sulapaikoilla.

Kuva Pekka Nykänen Laulurastas

Kevään retkillä on tehty paljon havaintoja metsäkauriista. Vähäluminen talvi on helpottanut kauriiden talvehtimista ja laumat ovat selvinnet talvesta hyvin.

Kuva Pekka Varneslahti Metsäkauriit

Kesään valmistautuu myös lumikko, jonka talvikarva on vaihtumassa kesäturkkiin. Lumikko on kuvattu Ruokojärven lintutornin läheisyydessä.

Kuva Pekka Nykänen Lumikko

Leppien urvut paksunevat ja pitenevät. Ensimmäiset hyönteiset pörräävät pajupuskien kukinnoissa. Kannattaa välillä seisahtua ja katsella näitäkin kevään edistymisestä kertovia tapahtumia.

Kuva Liisa Tolvanen Leppä