Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Alkukevään huumaa

Kuva Pekka Nykänen Hiirihaukka

Aamuisin rannat kaikuvat joutsenten, telkkien, sinisorsien, haapanoiden, tavien, kurkien ja kaulushaikaroiden äänistä. Rannoilla kuuluu pajusirkkujen toistuva sävel, tiaisten laulu ja käpytikan rummutus. Aamun kylmyys haihtuu sumuna ilmaan kun auringon noustua lämpötila alkaa kohota.

Kuva Liisa Tolvanen Ruokojärvi tornilta etelään

Lintujen kevätmuutto jatkuu kylmistä pohjoispuolen tuulista huolimatta. Metsähanhien kertymät Joroiste pelloilla ovat vaihdelleet 100-300 linnun päivähavaintojen välillä kuluneen viikon aikana. Piekanoita on muuttanut mukavasti ja suohaukat ovat saapuneet maisemiin. Nähtiinpä Joroisten pellolla arosuohaukkakin.

Keväällä heti muutolta tultuaan ja pesintärevirilleen asetuttuaan linnut aloittavat lisääntymiseen tähtäävän toiminna, puolison houkuttelun, pesän rakentamisen ja oman reviivin puolustamisen. Aikaisimmat pesijät ovat jo hautomassa. Havointoja hautovista pöllöistä, tiaisista ja sorsista on jo kantautunut.

Toisilla keväiset pariutumisrituaalit suoritetaan avoimella paikalla kuten silkkiuikuilla tai teerillä, mutta sama pyöritys toistuu myös ruovikon suojasssa esimerkisksi kaulushaikaroilla ja pajusirkuilla.

Kuva Pekka Varneslahti Kaulushaikarat Ruokojärvellä

Kasvukauden lisääntymistehtävää valmistelee myös tupasvilla, jonka kukkavana ovat jo nousseet turpeesta. Tupasvillan huomaa kesällä helposti kun siementen haivenet ovat valkoisena, mutta näin keväällä kukintavaiheessa se voi helpost jäädäi huomaamatta.

Kuva Pekka Nykänen Tupasvilla

Lintuharrastajien kevätkiihkoa lisäsi viikon eksoottisin vierailija kuningaskalastaja. Lintu havaittiin Kuopion Litmaselta ja sinne suuntasi myös varkautelaisten lintuharrastajien iskujoukot. Kuningaskalastaja savoilaisessa pajukossa on näkemisen ja kokemisen arvoinen tapaaminen.

Kuva Pekka Ruotsalainen Kuningaskalastaja Kuopio Litmanen 15.4.2020