Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Pesintöjä puissa ja kutua lammikossa

Kuva Hannu Holopainen Valkoselkätikka rummuttaa pönttöä

Luontoharrastajien kevätaskareihin kuuluu pönttöjen valmistaminen. Varkauden luonnonystävät on hankkinut materiaalit ja Holopaisen Hannu on jälleen askaroinut ison määrän uusia asuntoja pikkulinnuille. Pöntöt on jo viety lähimetsiin odottamaan asukkejaan.

Kuva Hannu Holopainen Pönttömallit keväällä 2020

Pöntöille on tarvettta ja monenlaista käyttöä myös varsinaisen pesimäajan ulkopuolella. Pöntöt tarjoavat linnuille suojaa ja turvallisen yöpymispaikan ympäri vuoden. Ja voipa pönttöä käyttää myös reviirin kuuluttamiseen, kuten tekee kuvassa oleva valkoselkätikka. Pöntössä pesivä sinitiainen ei liene yhtä ilahtunut rummutuksesta kuin tikka.

Kuva Hannu Holopainen Valkoselkätikka rummuttaa pönttöä

Pöntöttäjien havintoja Kämäriltä on kevään ensihavainnot sammakkojen kudun alkamisesta. Kutumällin löytyminen rantavedestä on varma kevään merkki!

Kuva Hannu Holopainen Sammakon kutua Kämärillä 21.4.2020

Pesintätoimet ovat pitkällä  ympärivuotisilla kaverillamme harakalla ja variksella. Risupesät ovat valmiit,muninta käynnissä tai jo valmis ja haudontavaihe käynnistynyt. Variksilla ja harakalla vain naaras hautoo, hautomisaika on molemmilla lajeilla noin 3 viikkoa. Pesässä poikaset ovat noin kuukauden.

Kuvat Pekka Nykänen Harakka ja varis
Kuva Pekka Varneslahti Varis hautoo