Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Lisää lintuja, lisää ääniä

Kuva Pekka Nykänen Ruokojärvi 21.4.2020

Aamuisin ei jaksa herätä niin aikaisin, etteikö jo joku laulaja olisi vastaanottamassa unta silmistään riipivää retkeilijää. Mustarastaan, punkylkirastaan ja peippon peruskokoonpanoon liittyvät kurkien ja joutsenten törähdykset. Vielä muutama viikko sitten aamut olivat hiljaisia hetkiä, vain teerien vaimea kukerrus ja viherpeippojen surina, on vaihtunut kevään riemua raikuviin sointuihin. Viikon aikana tapahtui se joka keväinen ihme, kun äänimaisema muuttuu muutamassa päivässä.

 Kuluneen viikon aikana lintujen lukumäärä on lisääntynyt valtaisasti, kun peippojen, rastaiden, punarintojen ja rautiaisten pääjoukot ovat saavuttaneet nämä leveysasteet muuttomatkallaan.

Kuva Pekka Nykänen Järripeippo koiras, Lehtoniemi

Järripeippoparvi surisee metsän reunassa taukoamatta. Linnut 0vat seisahtuneet matkalla pohjoiseen suojaiseen pellon reunaan, tankkaavat aamupäivän, lepäilevät hetken ja jatkavat matkaa.

Osa matkaajista löytää täältä oman pesimäreviirin ja heti noustaan kuusen latvaan kuuluttamaan omaa tonttia kavereille. Näitä meillä pesiviä ”latvalaulajia” ovat punakylkirastaat,laulurastaat, punarinnat ja rautiaiset.

Vesistöjen varrelta on havaintoja muuttavista kuikista, tukkasotkista, silkkiuikusta ja tukkakoskelosta. Ensimmäiset havainnot kalatiirasta ja rantasipistä tulivat tänään.

Kuva Pekka Varneslahti Tukkakoskelot Hertunranta

Joroisten puolella löytyi 19.4 joutsenparvesta 6 pikkujoutsenta, jotka viipyivät paikalla pari päivää. Pikkujoutsenet ovat meillä muuttomatkalaisia ja jatkavat matkaa kohti pohjoisen jäämeren rantoja. Joroisten peltoaukeilla on nähty myös ensimmäiset kapustarinnat, vaikka kahlaajien päämuuttoa vielä odotellaan. Peltoaukelilta tehdään pajon havantoja muuttavista haukoista. Piekanoiden ja hiirihaukkojen muutto on vilkkaimillaan. Samoin suohaukat ovat muutolla ja havaintoja tehdään lukuisasti.

Kuva Pekka Varneslahti Sinusuohaukka koiras Joroinen Ryyhtöläntie