Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Ke­vät­her­kut­te­lua havainnoilla

Kuva Pekka Varneslahti Keltavästäräkki Joroinen Korvenkylä 2.5.2020

Vapun tienoo toi lintuharrastajille herkkuja Varkauden lähiympäristöön. Alkuviikosta nähtiin punasotkapari Jorisissa Eskelinsaaren lammella. Ennen paljon yleisempi laji on nykyään erittäin  uhanalainen ja vain muuttoaikaan muutaman kerran havaittava.

Kuva Pekka Varneslahti Punasotkat Joroinen Eskelinsaari 27.4.2020

Sitten löytyivät mustakurkku-uikut Joroisten golfkentän lammikoista. Linnut ovat ottaneet tämän alueen pesintäpaikakseen jo usemapana vuotena. Mustakurkku-uikut ovat rehevien vesistöjen asukkeja.

Kuva Pekka Nykänen Mustakurkku-uikku Joroinen Golf kenttä 28.4.2020

Ensimmäiset pikkulokit, tiltaltit ja haarapääskyt havaittiin. Pohjoiseen matkalla oleva sepelrastas viivähti Kolman koulun lähipellolla 30.4.2020

Heinäkurpista saadaan koko Suomessa havainotoja hyvin harvakseltaan. Viime vuosina joitakin heinäkurppahavaintoja on tehty Joroisten pelloilta, niin myös tänä keväänä. Myös Varkauden Lehtoniemen Lapinluhdassa on tänä keväänä havaittu 3 heinäkurppaa. Suomessa on tänä keväänä tehty Joroisten ja Varkauden lisäksi havaintoja yksittäisistä linnuista vain Porvoossa, Loviisassa ja Kristiinankaupungissa.

Kuvat Pekka Varneslahti (seisova) ja Pekka Nykänen (lento) Joroinen Pasala 1.5.2020

Kirjosieppo, suokukko, kapustarinta, hermekerttu, leppälintu, pajulintu… näitä vähän tavallisempien lajien ensihavaintoja tulee nyt monta päivässä.

Vapun jälkeinen lauantai oli kevään ensimmäinen lämmin päivä. Aamulla tuli viesti, joka sai paikalliset lintuharrastaja suuntaamaan reitit Ruokojärven lintutornille. Haarahaukkapari kiertelee järvellä paikaillaisen oloisena. Pitkin päivää lintuja kävi katsomassa runsas joukko niin lintuharrastajia kuin muitakin keväästä nauttivia retkeilijöitä. Tornivuoroja jonotettiin ohjeiden mukaan, jos useampia sattui paikalle samaan aikaan. Haarahaukka on yleistynyt viime vuosina ja sen pesintäalueet ovat siirtyneet pohjoisemmiksi.

Kuva Pekka Nykänen Haarahaukka Ruokojärvi lintutorni 2.5.2020

Ruokojärvellä nähtiin haarahaukkojen lisäksi mm. nuolihaukkoja, mustavikloja, valkovikloja, keltavästäräkki ja liroja.

Kesään valmistaudutaan kaikkialla luonnossa. Näin tekee myös rusakko, jonka vaaleampi talvikarva vaihtuu kesän ruskeaan kuosiin.

Kuva Pekka Nykänen Rusakko Hertunranta 2.5.2020

Ja lämpö herätti nokkosperhosenkin lentoon. Aikuisena talvehtiva perhonen ilmaantuu heti kun lämpötila kohoaa  10 asteeseen plussalle.

Kuva Pekka Nykänen Nokkosperhonen Hertunranta 1.5.2020
Kuva Pekka Nykänen Skillat ja krookukset Hertunranta 2.5.2020