Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien juhlapäivää!

Kuva Pekka Varneslahti Laulujoutsenet

14.6.2020 vietetään luonnonkukkien päivää kaikissa pohjoismaissa. Tämän vuoden luonnonkukka on pihlaja, joka kukkiin näillä korkeuksissa juuri parhaillaan. Tänä vuonna pihlajoissa on runsas kukinta, mikä ennustaa syksylle runsasta marjasatoa. Tänä vuonna luonnonkukkien runsauteen ja monimuotoisuuteen kannattaa tutustua omatoimisesti ja aloittaa omalta pihalta tai lähimmän lenkkipolun varrelta. Kasviharrastus on kivaa ja halpaa. Ota tavoitteeksi tunnistaa havaitsemasi kukkivat kasvit, kännykän kuva auttaa löytämään oikea nimen tunnistamattomalle kukalle.

Lähestyttäessä keskikesää metsäkurjenpolvet ja koiranputket jatkavat kukintaa laajoina kasvustoina. Vuohenputkikasvustot avaavat kukintojaan vähän myöhemmin. Kuivat metsätienvarret ovat täynnä metsämansikan kukintoja ja ensimmäiset raakileet ovat jo kasvamassa. Metsämansikan kukinta jatkuu pitkälle kesään. Leinikkien keltaiset kukinnot valtaavat niittyjen pinnat, joita täplittävät voikukkien harmaat haivenpallot. Kosteikkojen kaunotar, raate, kukkii rehevillä rannoilla ja suolampareilla.

Kuva Liisa Tolvanen Raate

Suolta löytyy myös huumaavasti tuoksuvat suopursut.

Kuva Liisa Tolvanen Suopursu

Metsäretkellä kanaattaa katsella sudenkorentoja. Niiden  lentotaito ja värikirjo on pidemmänkin katseluhetken arvoista.

Nyt lennossa ovat punaiset lampikorennot, kuvassa isolampikorento.

Kuva Pekka Nykänen Isopampikorento Ruokojärvi 10.6.2020

Ja  kellanvihreät aitojokikorennot.

Kuva Ilkka Koivisto Aitojokikorento Ruokojärvi 11.6.2020

Lintujen reviirilaulu on muuttunut poikasten kerjuuääniksi. Joka pensaassa ja pusikossa kuuluu poikasten piiskutus ja emojen varoitusääniä. Viimeisetkin muuttajat ovat nyt saapuneet, vielä reviriään kuuluttavat yölaulajat. Nyt on viimeinen hetki lähteä yölaulajia kuuntelemaan. Satakieli ja viitakerttunen ovat olleet äänessä Kurolassa ja Lehtoniemessä. Viitasirkkalintu ja pensassirkkalintu ovat laulaneet Joroisten Mutalssa ja viiriäinen Hallamäessä Ryyhtöläntiellä.

Sillkiuikun poikanen kuoriutui menneellä viikolla Hertunrannan ruovikossa.

Kuva Pekka Nykänen Silkkiuikku Huruslahti 9.6.2020

Linturengastajat ovat ahkeroineet pitkin kevättä ja kiertäneet maastossa rengastaen pesäpoikasia. Tässä potretit mitä ihastuttavammista metsien menninkäisistä.

Kuva Timo Immonen Sarvipöllö Joroinen 9.6.2020
Kuva Timo Immonen Lapinpöllö Varkaus 9.6.2020