Talven tuloa odotellessa
Valon määrä luonnossa on pienimmillään. Vielä muutama viikko ja päivä alkaa pidentyä. Lämpötilat pyörivät ikävästi nollan kahta puolta ja kosteus käy luihin ja ytimiin. Tuuletkin ovat puhaltaneet välillä navakasti ja puiden juurten pitävyyttä koetellen. Moni aukon reunan puu on kellahtanut kumoon, kun vetinen maa ei ole antanut juurakolle tukea. Lunta ei juurikaan ole, se vähä mikä on satanut on sulanut ainakin osittain pois. Vesistöt ovat vielä sulana pieniä lampia lukuun ottamatta. Tällaisia nämä alkutalvet viime vuosina ovat olleet, pimeitä ja märkiä.
Lintuharrastajat ovat jatkaneet retkeilyjä ja käyttäneet päivän lyhyet valoisat hetket havaintojen tekemiseen. Talviruokinnoilla on nähty useita pähkinänakkeleita. Pähkinänakkeleiden itäisellä alalajilla on käynnissä vaellus. Pohjois- ja Etelä-Savossa on viimeisen kuukauden aikan tehty havaintoja yli 60 linnusta, joukossa tosin muutamia läntisen alalajin yksilöitä.
Varkaudessa paloaseman takana olevalla puistoalueella lepäili viirupöllö parin päivän ajan. Kämärin metsät ja vesistöjen rajaamat kannakset ohjaavat pöllöjen reittejä ihan kaupungin keskustaan.
Joutomaat ja rikkaruohikot ovat talvehtivien siemensyöjien suosiossa. Yksi näyttävimmistä talvehtijista on tikli, jonka eritysherkkua ovat takiaisten siemenkodat.
Kulttuuriympäristöjen talvinen väriläiskä on myös fasaanikukko. Tämä vieraslaji hyötyy leudoista talvista ja ihmisen järjestämistä talviruokinnoista.
Järviä kiikaroiva retkeilijä voi törmätä vähän oudompiinkin uiskentelijoihin. Kylmä vesi ei häiritse metsäkauriin uintimatkaa Huruslahdella.
Varkauden luonnonystävät pitivät sääntömääräisen syyskokouksen 24.11.2020. Kokouspaikalle uskaltautui 8 jäsentä ja kokoukseen oli mahdollisuus osallistua myös etänä, joskaan kukaan ei tätä mahdollisuutta halunnut hyödyntää. Kokouksessa noudatettiin turvaetäisyyksiä ja hyödynnettiin paikallisen yrityksen sponsoroimia maskeja.