Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Lintukävelyllä Kämärin poluilla 6.3.2022

Heikki Pentikäinen Pikkukäpylintu naaras Varkaus 2.3.2022

Keväisen kirkas ja auringon kultaama aamu antoi upeat puitteet lintukävelylle. Tuuli kävi lännen ja luoteen suunnalta, mutta ei haitannut retkeilyä. Aamulla pakkasta oli -4C, päivän edetessä lämpötila nousi auringossa plussan puolelle. Parkkipaikalla oleillut orava tutkaili turvallisesti rungon takaa retkelle kokoontuneita.

Jaana Ylönen Orava 6.3.2022 Varkaus

Kaupungintalon edustan koristemarjapuut eivät pettäneet tänäkään vuonna. Paikalla oli noin 10 tilhen parvi syömässä marjoja. Tilhien parvet ovat pienentyneet talven edetessä, vain pienet rippeet ovat vielä helisemässä ilonamme. Tilhien seuraksi tuli vielä kaksi räkättirastasta.

Jaana Ylönen Tilhet 6.3.2022 Kaupungintalo Varkaus

Pirtinvirran rannalla oli naakkojen parvi päivystämässä ja virran varrella oli noin 65 sinisorsaa. Osa sorsista oli jo selvästi pariutuneita. Itsenäisyyden puiston ruokintapaikalla silputteli pikkuvarpusten joukko ja joku viherpeippo luritteli kevätlaulun.  Pirtinvirran jäänreunalla kulkivat saukon jälkijonot ja virtaa seuraten saapui joutsenperhe kohti ruokintapaikkaa.

Ämmänkosken ruokintapaikalla oli runsaasti tali- ja sinitiaisia. Tiaisten laulu kuului koko aja puiden latvustossa, kun kiertelimme poluilla. Kämärin saaret yhdistävät sillat tuovat pitkään suojassa olleet lahopuut kulkijoiden katseiden lähelle. Monessa rungossa näkyvät tikkojen syömäjäljet kertovat omaa tarinaansa siitä, että lahoava puu on tarjonnut kotikolon isolle määrälle erilaisia hyönteisiä ja niiden toukkia. Kosken kuohuista kuului ensin helmeilevää viserrystä ja pian havaitsimmekin kivien välistä sukeltelevan koskikaran.

Jaana Ylönen Koskikara 6.3.2022 Varkaus

Retken kohokohdaksi nousi havainto merikotkasta, jonka Kati havaitsi liitelevän puiden latvojen yläpuolella. Vanha lintu, koska pyrstä oli valkoinen, jatkoi matkaa Taipaleen suunnalle.

Kämärillä kuulimme vain yhden käpytikan tiksauksen, muuten tikkamaailma oli hiljainen. Liekö kylmä yö hiljentänyt tikkojen rummutusinnon, mutta ainoatakaan rummutusta emme kuulleet. Äänihavainto tehtiin puukiipijästä ja käpylinnusta, mutta niitäkään emme kiikareihin onnistuneet poimimaan.

Retken lopulla kiersimme vielä maantiesillan kautta tavoitellen siellä aiemmin nähtyjä telkkiä. Telkät olivat kuitenkin jo jatkaneet matkaa…

Retken aikana teimme kuitenkin havainnot kaikkiaan 18 lajista.  Lajilista: kesykyyhky, tilhi, punatulkku, naakka, talitiainen, varis, räkättirastas, pikkuvarpunen, viherpeippo, sinisorsa, sinitiainen, laulujoutsen a5, harakka, koskikara 2p, käpytikka, merikotka 1m NE, puukiipijä, pikkukäpylintu.

Retkelle osallistui 6 henkilöä.