Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kevättä ilmassa

Pekka Varneslahti Pajunkissat 18.3.2022

Maaliskuun aurinko on jo saanut kevään merkit ilmaantumaan. Pajunkissat ovat aukeamassa, lähteet pulputtavat hankien keskeltä ja ensimmäiset muuttolinnut ovat saapuneet. Talven viimeiset otteet näkyvät pakkasaamujen kuurakiteissä.

Liisa Tolvanen Karhunputki 13.3.2022

Talvella lähes näkymättömissä ollut rantalähde on jo sulanut ja paljastaa talven aikana syntyneen leväkasvuston. Hyvällä mielikuvituksella tässä on jotain samaa kuin avaruuden tähtisumusssa. Lähteen vedessä on ainakin rautaa, joka värjää levän ruskeaksi.

Liisa Tolvanen Lähde 18.3.2022

Saukot ovat jälleen näyttäytyneet Pirtinvirrassa. Varkaus on upea paikka seurata luontoa, harvoilla on mahdollisuus nähdä saukkoja kaupungin keskustassa.

Jaana Ylönene Saukot 11.3.2022 Varkaus Pirtinvirta

Jään reunalla viihtyvät myös metsäkauriit. Jäällä ei ole niin paljon lunta kuin rannalla ja liikkuminen siellä siten helpompaa.

Kalevi Sundqvist Metsäkauriit 10.3.2022 Varkaus

Jään reunalta ovat löytyneet ensimmäiset töyhtöhyypätkin. Ensimmäiset töyhtöhyypät havaittiin 16.3.2022

Pekka Varneslahti Töyhtöhyypät 18.3.2022 Ruokojärvi

Kevään kestosilputtajiin kuuluvat pensasaidan suojassa viihtyvät varpuset. Tavan varpunen on nykyisin varsin harvinainen lintu. Varkaudessa näitä voi kuitenkin havaita keskustan pensasaidassa.

Jaana Ylönen Varpunen, naaras 14.3.2022 Varkaus

Vastakkaista kannan kasvua edustaa harmaapäätikka, joka on viime vuosina runsastunut todella nopeasti. Näitä hämäränhetken kähmyilijöitä voi nykyisin nähdä useimmilla rasvaruokinnoilla.

Heikki Pentikäinen Harmaapäätikka 17.3.2022

Maaliskuun 13 päivän illalla oli Varkauden seudulla upeat revontulet.

Hannu Holopainen Revontulet 13.3.2022 Turpeensalmi

Revontulien lisäksi kuluvalla viikolla on ollut upea täysikuu.

Pekka Nykänen 16.3.2022 ”Kuutipu” Varkaus

Pöllöt ovat vielä hyvin äänessä, niitä kannattaa käydä kuuntelemassa ja samalla tuijotella taivaalle revontulien toivossa. Tähtiä siellä ainakin näkyy.