Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Harvinaisia kevätvieraita

Pekka Nykänen Mustanmerenlokki 15.4.2022 Varkaus

Varkaus osoittautui taas erinomaiseksi lintupaikkakunnaksi, kun mustanmerenlokki teki ensivierailun Pohjois-Savoon ja Varkauteen. Mustanmeren lokista on aiemmin Suomessa tehty reilut 60 havaintoa ja lähes kaikki tähänastiset havainnot ovat rannikon tuntumasta.

Pekka Nykänen Mustanmerenlokki 14.4.2022 Varkaus Huruslahti

14.4 illalla lintu tarttui Heikki Pentikäisen kiikariin yöpymään valmistautuvasta lokkiparvesta ja heti kohta tuli varmistus lajista.

Havainto toi paikalle kymmeniä bongareita illan aikana. Bongauspaikkana Huruslahden ranta on hyvä paikka, eikä paikalla parveilevat lintuharrastajat aiheuta ympäristölle tavallisuudesta poikkeavaa häiriötä. Illan pimeys rauhoitti tilanteen ja sekä linnut että bongarit pääsivät nukkumaan.

Ilkka Koivisto Mustanmerenlokki 15.4.2022 Varkaus Huruslahti
Timo Immonen 14.4.2022 Lintuharrastajia Huruslahden rannalta

15.4 aamulla lintu löytyi Huruslahdelta, mutta siirtyi siitä Siitinselän puolelle. Lisää lähialueiden lintuharrastajia tuli hakemaan harvinaista sisämaan pinna. Aamulla havainnointipaikkana oli Käärmeniemen uimaranta. Iltapäivän aikana lintu jatkoi matkaa, eikä siitä sen jälkeen ole tehty havaintoja. Mustanmerenlokista tuli 324. Pohjois-Savossa havaittu lintulaji.

Mustanmerenlokin esiintymisalue https://ebird.org/species/medgul1

Mustanmeren lokki on yleinen Mustanmeren, Välimeren ja länsi-Euroopan rannoilla. Suomessa se on satunnainen harhailija. Suurin määrä mustanmerenlokeista talvehtii Iberian niemimaan rannoilla.

Heinoon lintuviikkoon kuuluvat Joroisissa vierailleet kaksi kuningaskalastajaa.

Pekka Varneslahti Kuningaskalastaja 13.4.2022 Joroisvirta Joroinen

Joroisvirran rannalla parin päivän ajan havaitut linnut tulivat todennetuksi monien lintuharrastajien kameroihin.

Ilkka Koivisto 13.4.2022 Kuningaskalastajan bongaajat Joroisvirralla