Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Muuton seurantaa Vappuna

Pekka Nykänen Pajusirkku Ruokojärvi 1.5.2022

Vappuaamu aukeni aurinkoisena ja tyynenä. Aamulla lämpötila oli pikkuisen pakkasen puolella, mutta jo kahdeksan jälkeen mittarit alkoivat näyttää plusasteita. Koko viikon kestänyt pohjoisvirtaus oli yöllä tyyntynyt ja yön aikana muuttaneita lintuja oli havaittavissa. Poutainen sää kesti aina 11:30 saakka, mutta sitten pieni sadekuuro ylitti Ruokojärven.

Ensimmäiset retkeilijät olivat tulleet tornille jo klo 8:00 ja meitä vähän myöhemminkin saapuneita odottivat tornin edessä nukkuvat kolme mustalintua, kaksi koirasta ja naaras. Nämä linnut köllöttelivät virrassa koko aamupäivän ja jäivät vielä paikalle meidän poistuttua.

Pekka Nykänen Mustalinnut Ruokojärvi 1.5.2022

Ja heti perään putkeen tarttui toinen aamun helmistä, mustakurkku-uikku. Myös tämä lintu oli paikalla koko aamupäivän ja jäi pienten saarten luokse nukkumaan ruovikon reunaan.

Pekka Nykänen Mustakurkku-uikku Ruokojärvi 1.5.2022

Kevät on edennyt hitaasti eikä mitään isoa muuttolintujen massamuuttoa ole vielä nähty. Lajeja on tullut mukavasti, vaikka yksilömäärät ovat olleet pieniä.

Päivän petolintujen uutukainen oli nuolihaukka, joka viihtyi tornia vastapäätä olevan kuusen latvassa pari tuntia.

Pekka Nykänen Nuolihaukka 1.5.2022 Ruokojärvi

Toinen päivän pedoista oli haarahaukka, joka meidän iloksi nousi vastarannalta, otti järven päällä korkeutta ja liukui kohti länttä kadoten horisonttiin. Haarahaukan kanssa samaan aikaan etelän puolelta tornia lensi ohitse kanadanhanhi. Lintu olisi jäänyt tunnistamatta lajilleen, mutta terävä kuvaaja sai linnusta kuvan ja laji saatiin tarkistettua kuvasta.

Pekka Nykänen Haarahaukka 1.5.2022 Ruokojärvi

Rastaiden muutto jatkui ja paikalliset pitivät omaa konserttiaan. Kameraan tarttui tornin yli lentänyt kulorastas. Rinnan pyöreät tummat kuviot ovat tämän ison rastaan tuntomerkkejä.

Pekka Nykänen Kulorastas 1.5.2022 Ruokojärvi

Ensimmäiset kuikatkin ovat jo katselemassa ovatko pesimäjärvet vapautuneet jääpeitteistä. Kesän saapumista enteili ensimmäinen ruovikkoja tutkinut haarapääskykin.

Pekka Nykänen Kuikka 1.5.2022 Ruokojärvi

Tornilla nautittiin retkieväistä ja munkkikahveista 32 retkeilijän voimin. Kaiken kaikkiaan kolmen tunnin aikana teimme havainnot 47 lajista.

Lajilista: laulujoutsen, metsähanhi, kanadanhanhi, haapana, tavi, sinisorsa, lapasorsa, tukkasotka a10, mustalintu, telkkä, uivelo 4p, kuikka, silkkiuikku, mustakurkku-uikku, kaulushaikara, ruskosuohaukka 1k, sääksi, haarahaukka, nuolihaukka, nokikana, kurki, töyhtöhyyppä, kuovi, metsäviklo, valkoviklo, taivaanvuohi, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, kesykyyhky, uuttukyyhky, sepelkyyhky, haarapääsky, metsäkirvinen (parkkipaikalla), västäräkki, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, kulorastas, tiltaltti, sinitiainen, talitiainen, harakka, varis, peippo, pajusirkku.