Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Vihreän voitto

Pekka Nykänen Punavarpunen 21.5.2022 Lehtoniemi Varkaus

Ihan viime päivinä maisema on muuttunut hennon vihreäksi. Nurmikot ja puut ovat saaneet uutuuttaan hohtavan värin. Ensimmäiset kevään kukat ovat avautuneet, leskenlehdet jo osin kukkineet ja ensimmäiset voikukat loistavat teiden varsilla. Metsän ensimmäinen valkoinen kukkija on käenkaali.

Hannu Holopainen Käenkaali 21.5.2022

Kaikenlaiset ötökätkin ovat jo heränneet. Vasta halotut puut houkuttivat sarvijaakon tutkimaan puukasaa. On sillä aivan uskomattoman pitkät tuntosarvet, lähes 5 kertaan ötökän ruumiin pituiset.

Liisa Tolvanen Sarvijaakko 16.5.2022

Sukeltajat elävät rantavesissä ja pienissä lammikoissa. Näin keväisin ne nousevat siivilleen ja etsivät puolisoa ja uusia asuinpaikkoja. Tämä pikkukiekkosukeltaja tömähti jalan viereen Lehtoniemessä.

Liisa Tolvanen pikkukiekkosukeltaja 21.5.2022 Lehtoniemi Varkaus

Sienirihmastotkin ovat heränneet ja ensimmäiset itiöemät putkahtaneet pinnalle maan uumenista. Kevään ensimmäisiä ovat korvasienet. Nämä herkut pitää käsitellä kahteen kertaan keittämällä reilussa vedessä viisi minuuttia kerrallaan ja välillä vettä vaihtaen. Sitten herkun voi valmistaa ruuaksi.

Liisa Tolvanen Korvasieni 20.5.2022

Kevään kääntyminen kesäksi on silloin käsillä, kun punavarpunen toistaa tuttua laulusäettään. Punavarpuset saapuvat Suomeen Pakistanin ja Intian suunnalta ja ovat viimeisimpien saapujien joukossa.

Pekka Nykänen Punavarpunen 21.5.2022 Lehtoniemi Varkaus

Keltaista väritystä lintumaailmaan toivat kultarinta ja ensimmäiset sirittäjät , jotka lauloivat Lehtoniemen rantalepikossa.

Pekka Nykänen Kultarinta 21.5.2022 Lehtoniemi Varkaus
Pekka Nykänen Sirittäjä 21.5.2022 Lehtoniemi Varkaus

Nämä laulutaiturit ovat vasta saapuneet. Viherpeipolla on jo lentokykyiset poikaset ruokittavana.

Pekka Nykänen Viherpeippo poikasineen 19.5.2022 Lehtoniemi Varkaus