Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kasvun ihmeitä

Hannu Holopainen Ahomansikka 3.6.2022

Alkukesän retkien kohokohtia ovat uutuuttaan hohtavat, juuri auenneet kukat. Joka päivä huomaa jonkin uuden lajin avanneen terälehtensä ja houkuttavan pölyyttäjiä. Pihan ja puistojen vaahterat ja tammetkin kukkivat juuri ennen lehtien ilmaantumista.

Liisa Tolvanen Vaahtera ja tammi

Voikukat värittävät niityt ja tien varret hetkeksi keltaiseen loistoon. Kukat tarjoavat alkukesän herkkuja kimalaisille. Kuvan peltokimalaisen tunnistaa oranssista väristä, mustaa on päässä ja takaruumiin keskiosassa.

Hannu Holopainen Peltokimalainen ja voikukka 26.5.2022

Luhtalemmikit viihtyvät lehdoisssa, kosteilla ojan pientareilla ja pensaiden varjoissa. Taivaan sininen väri on virkistävä poikkeus.

Hannu Holopainen Luhtalemmikki 1.6.2022

Puna-ailakit viihtyvät kuivemmilla kasvupaikoilla, hakkuaukeiden liepeillä, ojan varsilla, paikoilla joissa maan pintaa on rikottu.

Liisa Tolvanen Puna-ailakki 3.6.2022

Nyt on paras aika tehdä yölaulajaretkiä lähiluontoon. Varkauden seudulla voi kuulla viitakerrtusia, ruisrääkkää, viitasirkkalintua ja monta muuta vähän tavallisempaa visertäjää. Ainakin yhden yön unet kannattaa uhrata ja suunnata retkelle kesäyöhön.

Jaana Ylönen Viitakerttunen 4.6.2022 Kommila Varkaus

Monet linnut ovat kasvattaneet poikaset jo maastokokoisiksi. Jos tapaat linnunpoikasen maastossa, sillä ei todennäköisesti ole mitään hätää, vaikka se näyttäisi olevan aivan yksin. Jos lintu ei ole loukkaantunut, jätä se paikalleen ja poistu paikalta. Emot käyvät sitä ruokkimassa, kunhan ihmiset ovat paikalta poistuneet.

Pekka Varneslahti Telkät 1.6.2022 Eskelinsaari Joroinen

Telkkäkin on saanut jo poikaset. Telkän poikaset hankkivat oman ruokansa heti kuoriuduttuaan, emo ei niitä syötä vaan opastaa muilla tavoin telkän tavoille.

Pöllöjen poikasetkin ovat varttuneet ja osin jo poistuneet pesistä. Helmipöllön poikanen on jo lähes emolinnun kokoinen ja näköinenkin.

Liisa Tolvanen Helmipöllön poikanen 25.5.2022

Ja viirupöllön pojat saivat renkaat Timon toimiessa rengastajana.

Hannu Holopainen Viirupöllön pojat ja rengastaja Timo 4.6.2022

Kaikenlaisen luontoharrastamisen ohessa Varkauden luonnonystävät jätti kuluneella viikolla lausunnon yhdessä Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa Stora Enson kierrätyslaitoksen laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen.