Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Muuton seurantaa Ruokojärvellä 28.4.2024

Sanna Hakkarainen: Ruokojärven retkeläisiä evästauolla 28.4.2024

Retkipäivän aamu oli paljon keväisempi kuin viikkoa aiemmin. Takatalven rippeetkin oli sulaneet ja kevyt etelätuuli helli muutonseuraajia. Yöllä oli satanut ja viimeiset pisarat kuivuivat polun varren pajunkissoissa.

Liisa Tolvanen: Pajunkissat Ruokojärvellä 28.4.2024

Lumi oli rannalta sulanut, mutta tulvavesi oli vielä korkealla.

Liisa Tolvanen: Ruokojärvi 28.4.2024

Järvelle oli telkkiä, isokoskeloita, taveja, haapanoita ja sinisorsia. Tukkasotkien parvi köllötteli keskellä järveä. Uivelopariskuntia oli useampia, silkkiuikut ovat jo pesänrakennuspuuhissa. Kaulushaikara teki tornin editse hienon ohilennon ja puhalteli ruovikon piilosta pitkin aamupäivää. Kuikka kävi esitellemässä sukellustaitojaan pitkin järveä.

Pekka Nykänen: Tukkasotkat Ruokojärvi 28.4.2024

 Nokikanapari piilotteli järven eteläpäässä ja valkoviklo huutelivat järven takana. Suokukko oli liittynyt valkoviklon seuraan ja lensivät siipi siivessä tornin eteläpuolelta. Nämä olivat uusia lajeja viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Petolintujen listalla toistui tutut haarahaukka, ruskosuohaukat, sääksi, hiirihaukka ja merikotka. Haarahaukka jatkoi risujen kuskaamista vastarannan saareen.

Pekka Nykänen: Haarahaukka Ruokojärvi 28.4.2024

Metsähanhien pieniä muuttoparvia lensi useita ja puolta päivää lähestyttäessä valkoposkihanhien parvia kulki tornin ohitse sekä etelään että pohjoiseen. Kaksi tundrahanhea lensi tornin yli kohti etelää.

Päivän sää oli mitä parhain retkeilyyn ja muuttoa seuraamassa kävi ilahduttavan iso joukko. Myös pienemmät retkeilijät viihtyivät. Aamupäivän aikana havaittiin 37 lajia ja vieraita tornilla kävi 35, joista 9 oli lapsia.

Sanna Hakkarainen: Pojat ”ongella” Ruokojärven rannalla 28.4.2024

Päivän lajilistalle saatiin seuraavat lajit: laulujoutsen, metsähanhi, tundrahanhi, valkoposkihanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, tukkasotka, telkkä, uivelo, isokoskelo, kuikka, silkkiuikku, kaulushaikara, merikotka, ruskosuohaukka, hiirihaukka, sääksi, nokikana, kurki, töyhtöhyyppä, kuovi, suokukko, valkoviklo, kalalokki, harmaalokki, sepelkyyhky, käpytikka, västäräkki, mustarastas, räkättirastas, pajulintu, närhi, korppi, peippo, pajusirkku.

Liisa Tolvanen: Leskenlehdet Ruokojärven parkkipaikka 28.4.2024

Päivä lämpeni niin paljon, puolen päivän jälkeen leskenlehdet olivat avanneet kukat parkkipaikalla.