Muuton seurantaa Ruokojärvellä 28.4.2024
Retkipäivän aamu oli paljon keväisempi kuin viikkoa aiemmin. Takatalven rippeetkin oli sulaneet ja kevyt etelätuuli helli muutonseuraajia. Yöllä oli satanut ja viimeiset pisarat kuivuivat polun varren pajunkissoissa.
Lumi oli rannalta sulanut, mutta tulvavesi oli vielä korkealla.
Järvelle oli telkkiä, isokoskeloita, taveja, haapanoita ja sinisorsia. Tukkasotkien parvi köllötteli keskellä järveä. Uivelopariskuntia oli useampia, silkkiuikut ovat jo pesänrakennuspuuhissa. Kaulushaikara teki tornin editse hienon ohilennon ja puhalteli ruovikon piilosta pitkin aamupäivää. Kuikka kävi esitellemässä sukellustaitojaan pitkin järveä.
Nokikanapari piilotteli järven eteläpäässä ja valkoviklo huutelivat järven takana. Suokukko oli liittynyt valkoviklon seuraan ja lensivät siipi siivessä tornin eteläpuolelta. Nämä olivat uusia lajeja viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Petolintujen listalla toistui tutut haarahaukka, ruskosuohaukat, sääksi, hiirihaukka ja merikotka. Haarahaukka jatkoi risujen kuskaamista vastarannan saareen.
Metsähanhien pieniä muuttoparvia lensi useita ja puolta päivää lähestyttäessä valkoposkihanhien parvia kulki tornin ohitse sekä etelään että pohjoiseen. Kaksi tundrahanhea lensi tornin yli kohti etelää.
Päivän sää oli mitä parhain retkeilyyn ja muuttoa seuraamassa kävi ilahduttavan iso joukko. Myös pienemmät retkeilijät viihtyivät. Aamupäivän aikana havaittiin 37 lajia ja vieraita tornilla kävi 35, joista 9 oli lapsia.
Päivän lajilistalle saatiin seuraavat lajit: laulujoutsen, metsähanhi, tundrahanhi, valkoposkihanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, tukkasotka, telkkä, uivelo, isokoskelo, kuikka, silkkiuikku, kaulushaikara, merikotka, ruskosuohaukka, hiirihaukka, sääksi, nokikana, kurki, töyhtöhyyppä, kuovi, suokukko, valkoviklo, kalalokki, harmaalokki, sepelkyyhky, käpytikka, västäräkki, mustarastas, räkättirastas, pajulintu, närhi, korppi, peippo, pajusirkku.
Päivä lämpeni niin paljon, puolen päivän jälkeen leskenlehdet olivat avanneet kukat parkkipaikalla.