Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivän retki Kämärillä

Jaana Ylönen: Niittynätkelmät Kämäri 16.6.2024

Kesän kukat tervehtivät meitä retkeilijöitä runsaalla tarjonnalla, väriloistolla ja huumaavilla tuoksuilla. Kämäri tarjoaa oivat retkeilypolut tutustua lähiluonnon ihmeisiin. Kesäinen sunnuntaiaamu tarjosi parastaan, aurinko lämmitti sopivasti. Lehtokerttujen lurittelu säesti pienen, mutta sitä innokkaampien retkeilijäin joukkoa.

Jaana Ylönen: Retkeläiset Kämärillä

Luonnosta kiinnostuneille on tarjolla eri aihepiirien 100 lajin haasteita. Kasvit ovat yksi haasteen kohteista ja siinä mielessä kiitollisia, että eivät juokse tai lennä karkuun. 100 lajia on kasveista mahdollista löytää ihan lähiluonnosta. Tämä tuli retkemme aikana todistetuksi, kirjasimme havainnot 101 lajista.

Koiranputki ja vuohenputki kukkivat molemmat tähän aikaan. Koiranputki on hieman aikaisempi kukkija, mutta kukinta-aikaan vaikuttaa paljon kasvupaikka. Varjossa koiranputket kukkivat mutta vuohenputket olivat vasta nupulla, valoissa paikassa molemmat olivat kukalla. Vuohenputken lehdet ovat vaaleamman vihreät ja lehti jakautuu kolmeen osaan, joista jokainen jakautuu kolmeen osaan.

Liisa Tolvanen: Vuohenputken ja koiranputken lehtiä, Kämäri 16.6.2024

Koiranputken lehdet ova tummanvihreitä ja ne sijaitsevat varrella kierteisesti. Lehdet ovat kolmiomaisia ja kolmeen kertaan parilehdykkäisiä ja koostuvat isohampaisista pikkulehdyköistä.

Metsäisen polun varrellta löysimme neljää lajia talvikkeja. Ensin jäähallin läheltä isotalvikkeja, uimarantaa lähestyttäessä pikkutalvikkeja ja nuokkutalvikkeja ja kanavan rannan tuntumasta vielä tähtitalvikkeja.

Liisa Tolvanen: Tähtitalvikki Kämäri 16.6.2024

Mäntyjen lomassa kuivalla kankaalla kumarruimme tutkimaan vanamojen hentoja kukkia. Nämä öisin tuoksuaan levittävät pienet kaunottaret hurmasivat aikoinaan jo Carl Linnen, kasvitieteen luokittelun kehittäjän ja innoittivat Eino Leinon runosuonta.

Liisa Tolvanen: Vanamo, Kämäri 16.6.2024

Ohdakkeiden kukinta oli vasta käynnistymässä. Huopaohdakkeet olivat jo kukalla, pelto-ohdake ja piikkiohdake vasta nupulla.

Liisa Tolvanen: Piikkiohdake Kämäri 16.6.2024

Virnakasveista kukalla olivat niittynätkelmä, hiirenvirna, aitovirna ja metsävirna. Metsävirnan upeat violettiraitaiset kukinnot tuovat mielee orkkideat.

Liisa Tolvanen: Metsävirna, Kämäri 16.6.2024

Alkukesä on nopean kasvun aikaa. Heinät ja kukkavanat kasvavat monta senttiä vuorokaudessa. Kasvun ihmettä näimme myös männyn kyljessä, kun käpytikka tuli ruokkimaan poikasiaan.

Jaana Ylönen: Käpytikka, Kämäri 16.6.2024
Liisa Tolvanen: Voikukka, Kämäri 16.6.2024

Voikukka on jo kukkinut ja siemenet kypsyvät.

Perhosista näimme pihlajaperhosia ja metsäpapurikkoja. Auringon lämmössä viivähti vaskikorento lillukan lehdellä.

Liisa Tolvanen: Vaskikorento, Kämäri 16.6.2024

Lähes kolmen tunnin retki ohjasi retkeläisetkin kahvittelemaan auringon lämpöön.