Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Linturetkellä Raasiossa 11.8.2024

Pekka Nykämen Suokukot ja tyllit Raasio 11.8.2024

Elokuun sunnuntain aamu valkeni kosteana yöisen saderintaman ylitettyä Pohjois-Savon. Sateet olivat kuitenkin tauonneet ja reippaat retkeilijät suuntasivat kohti Siilinjärven Raasiota. Ensimmäiset lintuhavainnot kirjautuivat listalle jo matkalla.

Raasion lintutorni on Yaran kaivosalueen reunalla ja tornilta avautuu hyvät näkymät lietesärkille ja lammelle. Lähistöllä olevan karjan ammuminen antoi oman äänielämyksen aamun tarkkailuhetkeen, varsinkin kun upeat ylämaan karjan elikot olivat aivan tien varrella tornille tultaessa. Vastarannalla näkyy Lintuyhdistys Kuikan rangastajien asema.

Liisa Tolvanen Raasio 11.8.2024

Lintutornin edustalla oli mukavasti kahlaajia ja sorsalintuja. Kahlaajista lukurikkaimmat parvet oli tyllejä, yli 70, sekä suokukkoja ja liroja molempia noin 20. Sirrejä löytyi kolmea lajia, suosirrejä, lapinsirrejä ja pikkusirrejä (13kpl).

Pekka Nykänen Tyllit ja pikkusirrit Raasio 11.8.2024

Harmaahaikarat tulivat paikalle eri suunnilta ja lopulta lietteen reunalla oli 7 haikaraa. Taveja oli reilut 50 ja haapanoita vajaa 40 lintua.

Pekka Nykänen Harmaahaikara Raasio 11.8.2024

Yaran kaivosalueen lietealtaat ovat teollisuusaluetta, ja kulku vain parkkipaikalta lintutornille on sallittu. Kaivoksen massiiviset louhekasat ympäröivät aluetta joka suunnalla.

Jaana Ylönen Raasion lintutorni rengastusasemalta nähtynä. Taustalla Yaran sivukivikasoja.

Myös rengastusasemalle tarvitaa erikseen vierailulupa. Retkeläisille sellaisen luvan onnistuimme hankkimaan ja näin pääsimme tutustumaan aseman toimintaan rengastaja Hannu Kärkkäisen opastuksella. Aamun kierrokselta verkkoihin oli tarttunut pajulintuja, hernekerttu ja tali- ja sinitiaisia. Retkeläisemme sai tehtävän vapauttaa juuri rengastetun pajulinnun.

Jaana Ylönen Pajulintu 11.8.2024 Raasio

Rengastusaseman pihassa pidimme evästauon samalla tarkkaillen lietteiden lintuja. Ajottain lietteen kahlaajat pölähtivät lentoon vaikka emme onnistuneet niitä hätyyttävää petolintua näkemään. Ylempänä järven yllä näimme ruskosuohaukan ja varpushaukan. Rengastajien katiskoiden edustalla päivysti yksinäinen töyhtöhyyppä.

Jaana Ylönen Raasion retkeläisiä evästauolla 11.8.2024
Jaana Ylönen Merihanhet Raasio 11.8.2024

Merihanhien parvi pyöri lahden päällä ennen laskeutumistaan lietteen edustalle. Ja kohta hanhien jälkeen tuli 24 kurjen parvi.

Pekka Nykänen Kurjet Raasio 11.8.2024

Päivän sää suosi retkeämme. Aurinko paistoi välillä pilvien lomasta, heikohko tuuli kävi tornille aamun tunteina. Koko aamupäivän sateet pysyivät poissa. Vasta pois lähtiessämme soratien pätkällä ensimmäiset pisarat tipahtivat auton tuulilasiin.

Retken aikana tuli havainnot seuraavista lajeista: västäräkki, pajulintu, harakka, naakka, varis, kalalokki, laulujoutsen, korppi, sepelkyyhky, harmaalokki, haarapääsky, harmaahaikara, pikkusirri, tylli, lapinsirri, suosirri, naurulokki, töyhtöhyyppä, liro, haapana, ruokokerttunen, törmäpääsky, räystäspääsky, räkättirastas, keltavästäräkki, lapinkirvinen, suokukko, selkälokki, tavi, ruskosuohaukka, valkoviklo, peippo, pajusirkku, hernekerttu, sinitiainen, talitiainen, punarinta, merihanhi, varpushaukka, kurki. Yhteensä siis 40 lajia ja retkeläisiä oli 7. Olipa jälleen kerran kivaa retkeillä yhdessä!