Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Muuton seurantaa Ruokojärvellä 6.10.2024

Pekka Nykänen Pyrstötiainen

Aamulla seitsemältä oli vielä hämärää, kun kokoonnuimme Ruokojärven lintutornin parkkipaikalla. Punatulkkuja ja rastaita lenteli ylitse ja ensimmäiset vesipisarat tipahtelivat. Lämpötila oli muutaman asteen plussalla ja tuuli kävi heikosti etelästä.  Tornille kävellessä hippiäiset ”metelöivät” kuusissa ja tiaiset varoittelivat jostain, mitä emme nähneet.

Tornista avautui tuttu maisema ja järvellä oli näkösällä kaksi laulujoutsenta. Neljä haapanaa laskeutui joutsenten lähelle. Muuttavia lintuja ei näkynyt eikä kuulunut. Mutta sade tuli ja joukko etsi sadevaatteita ja sontikoita reppujen syövereistä.

Liisa Tolvanen: Ruokojärvi 6.10.2024

Onneksi sadepilvet väistyivät tuokion kuluttua ja suurimman osan ajasta sää oli ihan kelvollinen muuton seurantaan. Eniten näimme muuttavia räkätti- ja punakylkirastaita ja niiden mukana muutaman mustarastaan. Näiden lisäksi pari isohkoa variksien ja naakkojen sekaparvea lensi järven takana. Vain yksi valkoposkihanhien parvi näkyi (15 lintua) ja näiden lisäksi yksinäinen parivaljakko eteni vastatuuleen järven suuntaisesti. Vesilinnuista yksittäisiä havaintoja tuli isokoskeloista, sinisorsasta, telkästä, tavista ja harmaalokista.

Pekka Nykänen Valkoposkihanhipari Ruokojärvi 6.10.2024

Yksinäinen harmaahaikara teki ohilennon, tiltaltit ääntelivät rantapusikossa, peukaloinen rutisi ruovikon reunassa. Käpytikka ja palokärki ilmaisivat äänellään olevansa jossain lähimaisemissa. Useampi tiaisparvi ohitti tornin rantapuita seuraillen. Tali- ja sinitiaiset olivat selvänä enemmistönä mutta ilahduttavasti tornin ympäristöön hetkeksi tuli pyörimään ainakin 15 pyrstötiaisen parvi. Myös hömö- ja töyhtötiaisesta saimme havainnot.

Pekka Nykänen Pyrstötiainen Ruokojärvi 6.10.2024

Puukiipijä tuli aivan tornin lähipuihin evästä etsimään eikä antanut tornissa olevien ihmisten häiritä tärkeää puuhaansa.

Pekka Nykänen Puukiipijä Ruokojärvi 6.10.2024

Aamupäivän aikana tornilla viihtyi 15 henkilöä ja yksi koira. Retkieväät maistuivat ja aika kului rattoisasti, vaikka sää oli mitä oli ja muuttokin oli erittäin hiljaista. Seurannan aikana klo 7 -11 välillä havainnoimme kaikkiaan 29 lajia.

Lajilista: laulujoutsen, haapana, talitiainen, hippiäinen, peukaloinen, varis, tiltaltti, harmaahaikara, keltasirkku,sinisorsa, käpytikka, närhi, isokoskelo, naakka, valkoposkihanhi, puukiipijä, mustarastas, palokärki, räkättirastas, punakylkirastas, korppi, sinitiainen, pyrstötiainen, niittykirvinen, peippo, telkkä, harmaalokki, tavi, töyhtötiainen

Seuraava yhdistyksen tapahtuma ”Kuutin kutsut” on 9.11.2024 klo 11-14 Museokeskus Konstissa ja samana päivänä on yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous klo 16 alkaen, paikka selviää lähiaikoina. Kuutin kutsut on yhteistapahtuma SLL:n Pohjois-Savon piirin ja Norppa Life ryhmän kanssa. Tapahtumaan olemme saaneet avustusta Pohjois-Savon Osuuspankilta ”Teemme yhdessä hyvää” kampanjasta.

Pekka Nykänen Ruokojärvi 6.10.2024