Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Ylä-Karjalan yhdistys

Ylä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Ylä-Karjalan luonnonystävät ry. Lehdistötiedote 28.6.2024

Ylä-Karjalan luonnonystävät ry. vaatii vihdoin toimia tievarsien vieraslajien torjuntaan ELY-keskukselta, Väylävirastolta ja maa- ja metsätalousministeriöltä
”Kantatie 75 kokonaan lupiinittomaksi”

Luonnonsuojeluyhdistys Ylä-Karjalan luonnonystävät ry. haastaa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen torjumaan lupiineja ja muita vieraslajeja kantatiellä 75:llä maakuntarajan ja Nurmeksen Pitkämäen välisellä tieosuudella maakunnallisen pilottiprojektin avulla.

Kyseinen Nurmeksesta Kuopion suuntaan johtava tieosuus on tunnettu laajoista kissankäpäläkasvustoistaan ja monista muista harvinaistuneista lajeistaan myös laajalti Ylä-Karjalan ulkopuolella. Vieraslajit uhkaavat niiden säilymistä.

Uhanalaiset luontotyypit, kuten kangaskedot, ovat arvokkaita ja niukkaravinteisia kasvupaikkoja.

”Lupiinia on kantatie 75:llä vielä suhteellisen vähän ja esiintymät olisivat vielä torjuttavissa suhteellisen pienin ponnistuksin. Tällä työllä olisi myös paikallisten ihmisten laaja tuki”, puheenjohtaja Jari Korkalainen Ylä-Karjalan luonnonystävistä uskoo.

”Lupiini valtaa karujakin kasvupaikkoja, koska se pystyy sitomaan typpeä ilmasta ja rehevöittää samalla kasvupaikkansa”.

Suomessa ELY-keskukset ovat vastuussa lain määrittelemien vieraslajilajien torjunnasta myös teiden varsilla. Tievarsien niittämisestä vastaavat Väyläviraston valitsemat urakoitsijat, joiden urakkaehtoihin ja koulutukseen olisi luonnonsuojelijoiden mielestä saatava ehdottomasti vaatimus lupiinien ja muiden vieraslajien hävittämisestä.

Korkalaisen mukaan kaikkein käsittämättömintä on, että vielä tänäkin kesänä näkee tievarsien niittokohteita, joissa on vedetty maan tasalle parhaillaan kukkivat luonnonkasvit ja säästetty haitalliset lupiinit.

”Miksi Pohjois-Karjalassa ELY-keskus ei mitenkään herännyt kohta kymmenen vuotta voimassa olleen vieraslajilain toimeenpanoon yhdessä tievarsien kunnossapidosta vastaavien tahojen kanssa”, Ylä-Karjalan luonnonystävät kysyy.

”Arvokkaiden elinympäristöjen varjelu tievarsilla on ylivoimainen tehtävä pelkästään vapaaehtoisvoimin. Myös lupiineille voidaan kuitenkin tehdä kuntien, ELY-keskusten ja yksityisten toimijoiden yhteistyönä paljon nykyistä enemmän, eikä vain päivitellä ongelmaa”, yhdistys toteaa.

Ylä-Karjalan luonnonystävät tarjoaa Pohjois-Karjalan ELY:lle nyt mahdollisuutta ”kiillottaa kilpeään” julistamalla mainittu kantatie 75:n tieosuus Suomen ensimmäiseksi lupiinittomaksi tiepätkäksi poistamalla siltä lupiinit yhdessä Väyläviraston, urakoitsijoiden, MMM:n ja muiden toimijoiden kanssa.

”Kun valtio tekee perustyön, yhdistykset ja tiehen rajautuvien maiden omistajat tulevat varmasti mukaan hankkeeseen. Lupiineja voidaan poiston jälkeen seurata ja puuttua niihin sitten kevyemmin varustein”, yhdistys uskoo.

”Tehdään ensin esimerkiksi tämä yksi ja siirrytään sitten eteenpäin”, Jari Korkalainen sanoo.
Ylä-Karjalassa lupiini ei vielä ole levinnyt maanteiden varsilla niin pahasti kuin monella muulla alueella. Luonnonystävät onkin kartoittanut Nurmeksesta Kuopioon johtavan kantatie 75:n lupiinipaikat, siirtänyt tiedot karttaan ja toimittaa ne nyt ELY:lle tiedoksi torjuntaa varten.

”Ongelma vain pahenee odotellessa ja esimerkiksi kuutostiellä kurtturuusut saavat kasvaa vuodesta toiseen eikä lupiinia torjuta mitenkään. ELY:n tulisi terävöittää ainakin Pohjois-Karjalassa työtään yhdessä tievarsien kunnossapidosta vastaavien tahojen kanssa ja ryhtyä tarmokkaasti torjumaan vieraslajeja”.

Tievarsilla kasvaa yhdistyksen mukaan paljon arvokkaita niittyjen kasvilajeja, joita pitäisi varjella ja säilyttää.

”Niittyjen luontotyypit ovat maassamme kaikkien uhanalaisimpia. Lajistonsuojelu on myös ELY:n toiminnan päätarkoituksia”, yhdistys muistuttaa. Valtakunnallinen vastuuministeriö vieraslajien torjunnassa on maa- ja metsätalousministeriö.

Kantatien 75 puheena olevalla tieosuudella kasvaa luonnonystävien mukaan kissankäpälän lisäksi paljon muitakin vähentyneitä niittykasveja kuten muun muassa valkolehdokki ja yksi erittäin uhanalainen kasvilaji, jonka esiintymiä on Pohjois-Karjalassa vain muutamia. Suojelusyistä lajin nimeä ei haluta mainita.

Lisätietoja:

Ylä-Karjalan luonnonystävät ry.

Jari Korkalainen 040 8396353
Mariko Lindgren 040 7405250

Karttaliite kantatie 75:llä havaituista vieraslajiesiintymistä. Lisätiedot Kalle Ruokolainen, kalle.ruokolainen@gmail.com
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=112ZyiyMKNcqVxgHD4HvYOvl3V8WnO7A&usp=sharing