100 lajia haasteet

Sata lajia haasteet ovat hauska tapa kiinnittää huomiota ympäröivään luontoon ja ne ovat innostaneet tuhansia ihmisiä. BirdLife-järjestön Tunnista 100 lintua on saanut rinnalleen Luomuksen eli Luonnontieteellisen museon Onnistutko havaitsemaan 100 hyönteis-, kasvi- tai sienilajia. Kumpikaan ei ole kilpailu, vaan ihan omaksi iloksi tarkoitettu haaste, jossa ei tarvitse ottaa paineita. Haasteiden kanssa voi kokea hienoja hetkiä luonnossa ja syventää lajituntemustaan. Kansalaistiede ja havaintojen kirjaaminen on kuitenkin todella merkityksellistä ja tiedot tulevat haasteen myötä merkityksi Lajitietokeskuksen tietokantoihin. Puhelinsovellukset auttavat! Lue lisää alta.

Tunnistatko 100 lintua haasteessa on monta sarjaa

Vuonna 2025 haasteessa on kuusi sarjaa:

Perinteisessä sarjassa voit kirjata missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen liikkuen tehdyt havainnot. Kuvaussarjassa taas voi taltioida näkemiään lintuja. Kuvaussarjaan osallistuneet ovatkin jakaneet mieluusti havaintojaan sosiaalisen median alustoilla heti alkuvuodesta alkaen. Kuvia ottaessa pitää kuitenkin muistaa, että erityisesti pesimäaikana lintuja ei saa häiritä. Alle 18- vuotiaille on oma sarja.

Äänisarjassa lasketaan linnut, jotka tunnistaa äänestä. Se onkin jo monelle haastavampi sarja, mutta puhelimeen ladattavat tunnistusapplikaatiot auttavat alkuun ja tekevät monesta kevät- ja kesäretkestä hauskoja. Vähitellen oppii lisää ja huomaa, että aina sovelluksetkaan eivät tunnista tai ole keskenään samaa mieltä. Mutta se ei vähennä sitä iloa, mitä lintujen laulun oppiminen tuottaa. Ekosarja houkuttelee lähiretkeilyyn. Siihen lasketaan havainnot, jotka on tehty kävellen, pyöräillen, soutaen tai kaikilla niillä tavoilla liikkuen, jotka on tehnyt omin voimin.

Ja se kaikkein tärkein sarja lintuatlaksen keruu jatkuu tällä erää viimeisen vuoden 2025. Vielä ehtii mukaan! Lintuatlaksen kartuttamiseksi tehtyjen havaintojen ilmoittamiseen liittyy omat ohjeet. Niissä havaintoihin liitetään mukaan todennäköinen arvio siitä, onko lintu pesinyt havaintoalueella. Ohjeisiin täytyy siis jonkin verran perehtyä. YSYN artikkeleista ja tietenkin Bird-Lifen sivulta löytyy ohjeet ja tarvittaessa voimme järjestää vielä uuden teemaillan viimeisen vuoden havaintojen keruun kirittämiseksi. Ottakaapa yhteyttä!

Luomuksen 100 haastetta innostaa kansalaistieteen pariin

Suomessa lajitietoa kerätään pääosin kansalaistieteen avulla eli luontoharrastajien voimin. Kansalaistieteellä on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden seurannassa. Onnistutko havaitsemaan 100 lajia- haasteeseen voi osallistua yhden tai useamman lajiryhmän osalta. Tarkoitus on siis pyrkiä tunnistamaan ainakin sata kasvi-, hyönteis- tai sienilajia vuoden aikana. Jokaisesta ryhmästä on laadittu 150 lajin listat, joita voi käyttää apuna. 

Ota haaste vastaan ja etsi vuoden aikana 100 hyönteislajia!

Tunnista 100 hyönteislajia -haasteen avulla voit perehtyä Suomen hyönteislajistoon matalan kynnyksen menetelmällä. Opit varmasti uutta ja huomaat ympärilläsi hyönteislajistoa, jollaista et ole aiemmin tiennyt olevan olemassakaan. Tartutko haasteeseen?

Haasteen tueksi on tuotettu kuvaukset sadasta Suomessa yleisestä hyönteislajista. Lajit on ryhmitelty kuukausikohtaisesti, niin että kunkin kuun kohdalla listattuja lajeja voi havaita luonnosta tyypillisesti silloin. Jos olet hyönteisten tunnistamisessa vasta-alkaja, voit aloittaa hyönteisiin tutustumisen Suomen hyönteislahkojen tunnistusoppaan avulla.

Suomen luonnosta tunnetaan yli 24 000 hyönteislajia, joten 100 lajin havaitseminen tästä joukosta on pieni määrä. 

Puhelinapsit avuksi ja iloksi

TiiraNomadi on erittäin kätevä apu yksittäisen lintuhavainnon ilmoittamiseen. Sovelluksen avulla saat havainnoijan paikan automaattisesti puhelimesi paikannustietoista ja voit näpätä kätevästi kartalle linnun paikan. Kunnan ja paikan nimikin tulevat automaattisesti samoin kuin havaintohetken reaaliaikainen päivämäärä ja kellonaika, jos niin haluat. Ennustavan syötön avulla saat valittua oikean lajin listalta yleensän jo 3-4 kirjaimen kirjoittamisen jälkeen. Lisäät vain lukumäärän, tilan sekä mahdolliset pukutiedot ja havainto on Tiira-tililläsi. Lintuhavainnon tarkka reaaliaikainen kirjaaminen ei voi juuri kätevämpää olla!

Esimerkiksi yölaulajaretkeillä saat tiedot TiiraNomadin avulla varmasti oikealle paikalleen – eikä aamulla tarvitse muistella, missä linnut tarkkaan ottaen olivat. Myös metsissä TiiraNomadi tietää tarkan havaintopaikkasi – vaikka itse et tietäisikään.

Atlas-havaintoja varten löytyy lomake myös verkosta ja ohjeet sen täyttämiseksi täältä

iNaturalist – appi on muiden havaintojen kirjaamiseeen ja täyttämiseen soveltuva appi. Se avittaa myös tunnistamisessa. Lisäksi on mukava löytää ihmisiä, jotka ovat tehneet havaintoja samoilta suunnilta. Luontohavaintoja voi ilmoittaa täällä.

Lintujen ääniä voi opetella tunnistamaan Lintujen kevät appsin avulla. Toinen oikein hyvä on Merlin Bird ID, johon pitää muistaa ladata pohjoismainen paketti ja määritellä asetuksiin myös Pohjola. Molemmat toimivat tekoälyn tukemina, mutta ovat kehittyneet huikeasti. Hyvä tapa on verrata tuloksia näiden sovellusten kesken, varsinkin jos itse on epävarma. Ja joka tapauksessa kannattaa kiinnittää huomioita siihen, onko havainto mahdollinen ja epävarmoissa tilanteissa varmistaa osaavammilta. Nämä ohjelmat ovat kuitenkin todella mukava tuki opetellessa.